Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Leto konja - Vzhodna Evropa

Kovnice so zaposlene z izdajanjem lunarnih kovancev, tokrat posvečenih letu konja. V poplavi vseh srebrnikov in zlatnikov večkrat spregledamo predvsem te te, ki prihajajo iz vzhodne Evrope. Eden najzanimivejših je kovanec Pridnjestrske republike z naklado samo 200 kosov, kar je precej redko za pol unčni srebrnik. 

BELARUS SWAROVSKI (Belorusija)

Mint of Poland in narodna banka Republike Belorusije sta prihajajoče leto, leto konja obeležili z izdajo srebrnika. Na kovancu so uprizorjeni številni simboli sreče, bogastva in radosti ter predstavljajo odličen talisman za vse, rojene v letu konja. Konj je simbol nebes in nadnaravnih moči. Že iz pradavnine izhaja prepričanje, da je konjska podkev talisman, ki v življenje prinaša veselje in bogastvo. Zlata barva simbolizira bogastvo in srečo. Kovanec s svojim modernim izgledom in inovativnostjo predstavlja poseben kos v zbirki vsakega zbiratelja. 

SPREDNJA STRAN: V sredini kovanca je umetniška podoba mehanizma ure, ki je okrašena s kristali Swarovski. Okoli ure je napis Years of the Horse. Na vrhu je simbol republike Belorusije. Zunanji  napisi na kovancu so: РЭСПУБЛIКА БЕЛАРУСЬ (Republika Belorusija), leto izdaje: 2013, the face value: 20 РУБЛЁЎ (20 roubles) and Ag 925 (alloy).

ZADNJA STRAN: Na zadnji strani kovanca so upodobljeni konji skupaj s Kitajsko pismenko s pomenom Leto konja. Okoli konjev so okraski, pod njimi pa napis  ГОД КАНЯ, ki predstavlja ime kovanca v Beloruščini.

Nominalna vrednost: 20 rubljev

Čistina: 0.925 Ag

Masa: 33.63 gramov

Premer: 38,61 mm

Kvaliteta: poliranec

Naklada: 8000

UKRAJINA

ZADNJA STRAN: na vrhu zadnje strani je simbol republike Ukrajine, nad njim pa napis NATIONAL BANK / UKRAINE (narodna banka, Ukrajina) okrašen s cvetlicami. Na zadnji strani so še napisi 5/HRYVEN, leto izdaje: 2014, čistina srebra 0.925 ter logotip kovnice.

SPREDNJA STRAN: obkrožena z rožnatimi okraski je v sredini konjevo oko, okrašeno z rjavo Cubic zirconia. Nad in pod motivom je 12 oseb orientalskega koledarja.

Čistina: 0.925 Ag

Masa: 15.55 gramov

Premer: 33 mm

Kvaliteta: poliranec

Naklada: 25000

KAZAKHSTAN

Srebrnik ima obliko dvanajsterca in je na voljo tudi kot zlatnik.

SPREDNJA STRAN: v sredini je mitološki simbol – nebeški zemljevid ozvezdja. Napis «Ag 925 31,1 g.» pomeni kovino, kakovost srebra, težo. 

ZADNJA STRAN: v sredini je konj, kot simbol leta 2014 po orientalskem koledarju.

Čistina: 0.925 Ag

Masa: 31,10 grama

Premer: 38.61

Kvaliteta: poliranec

Naklada 5000

PRIDNJESTSKA REPUBLIKA

SPREDNJA STRAN: na sprednji strani kovanca je simbol Republike Modavije, obdaja pa ga napis “ПРИДНЕСТРОВСКИЙ РЕСПУБЛИКАНСКИЙ БАНК”(Republiška banka), letnica 2013. Na levi strani je logotip proizvajalca, ne desni pa oznaka kovine.

ZADNJA STRAN: v sredini je podoba konja, na levi strani je napis “ГОД ЛОШАДИ” (leto konja) pod njim pa letnica 2014.

Čistina: 0.925 Ag

Masa: 13,87 gramov

Premer: 32 mm

Kvaliteta: poliranec

Naklada: 200

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.