Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Ogrožene živalske vrste - sibirski tiger

Brez dvoma je  sibirski tiger ali amurski tiger ena najveličastnejših živali na našem planetu. Z rekordnimi 3.5 metri dolžine in težo več kot 300 kilogramov je ena največjih živali, ki so kadarkoli živele.

V 40. letih prejšnjega stoletja je pretirano lovljenje amurskega tigra pripeljalo na rob izumrtja, saj je v divjini živelo le še 40 osebkov. Vrsto je rešila Rusija, ki je postala prva država, ki je tigru nudila popolno zaščito – tudi zaradi hladne vojne, ki je gozdove popolnoma zaprla. Do leta 1980 je populacija Sibirskega tigra narastla na 500 osebkov. Kljub porastu tigrov in razpadu Sovjetske zveze so številne druge organizacije, med njimi tudi WWF (World Wildlife Fund), pomagale ohranjati število Sibirskih tigrov v divjini konstantno okoli 450 predstavnikov. WWF je bila tudi ena izmed organizacij, ki je leta 2005 podprla Winter Survey of Amur Tigers (Zimski popis Sibirskega tigra), ugotovili so, da v divjini živi 334-417 odraslih in 97-112 mladičkov sibirskega tigra. Največjo grožnjo sibirskemu tigru predstavlja lov na divje živali z namenom pridobitve delov sibirskega tigra, ki se uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini, ki naj bi bila odgovorna za uničenje številnih fascinantnih vrst. Kakorkoli že, bilo bi žalostno, če bi se tudi sibirski tiger pridružil osmim podvrstam tigra, ki so obstajale pred 100 leti, danes pa so izumrle. 

Kot drugi izmed srebrnikov v seriji poljske kovnice "Ogrožene živalske vrste" prikazuje Sibirskega tigra. Izdan je v nakladi 2000 kosov. Poliranec čistine 999/1000 krasi živobarvna podoba tigra in Swarovski kristal, zaradi česar je kovanec sibirski tiger odlična nadgradnja srebrniku Ara. V središču srebrnika sta dve podobi Sibirskega tigra. Nad njima je zemljevid, ki prikazuje tigrov habitat. 

Krasijo ga še napisi: ENDANGERED ANIMAL SPECIES (ime serije: Ogrožene živalske vrste), SIBERIAN TIGER (Sibirski tiger: ime kovanca).

Sprednja stran je okrašena z drevesom, v čigar krošnji so obrisi ogroženih živalskih vrst. Nad drevesom je majhna podoba kraljice Elizabete II in napis: Elizabeth II, nominalna vrednost kovanca, čistina srebra, leto in država izdaje. Kovanec bi bil skupaj z embalažo odlično darilo za vse oboževalce tigrov.

Na žalost pa je kovanec Sibirski tiger še eden izmed tistih, ki finančno ne bo prispeval k reševanju ogroženih živalskih vrst. 

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.