Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Perth Mint - Februar 2014

Avstralska kovnica Perth Mint je začela s sprejemanjem naročil za njihove najnovejše srebrnike. Med njimi je prvi kovanec iz serije Gods of Olympus (Bogovi Olimpa v tehniki Antique finish. Zbiratelji lahko naročijo tudi najnovejši srebrnik v seriji Land Down Under in v seriji Opal, na voljo je tudi 5 unčni srebrnik Year of the Horse in drugi. 

Prvi kovanec v novi seriji Avstralske kovnice, Bogovi Olimpa, upodablja Zeusa, vrhovnega vladarja gore Olimp in Panteona bogov. Zadnja stran prikazuje bradatega Zeusa, ki sega v nevihtno nebo s palico in mačeto, nad njim pa je prikazan leteč orel. Na sprednji strani je Ian Rank-Broadleyeva podoba Britanske kraljice Elizabete II. Kovanec ima maso 2 unči in čistino 999/1000, v premer pa meri 40,50 milimetra. Maksimalna naklada je 1500 kosov. Prihajajoči kovanci v okviru serije bodo prikazovali še podobe Pozejdona in Hada.

Prvi kovanec v okviru serije Land Down Under v letu 2014 je izdan v spomin Avstralskega t.i. Gold Rush-a. Podoba na kovancu prikazuje iskalca zlata, ki se sklanja k zlatu, v ozadju pa je barvna reka, celotna podoba pa je uokvirjena s podobo zemljevida Avstralije. Sprednja stran kovanca prikazuje Ian Rank- Broadleyevo podobo Kraljice Elizabete II. z datumom in dominantno vrednostjo kovanca. Srebrnik ima maso 1 unče in čistino 999/1000, v premer meri 40,60 milimetra. Maksimalna naklada je 5000 kosov. Prihajajoči srebrniki v seriji Land Down Under bodo upodabljali Veliki koralni greben, znamenitega avstralskega konja in Rock Fishing.

Nova serija, imenovana Mother’s Love (Materinska ljubezen), prikazuje posebno povezavo med materjo in njenimi potomci v živalskem svetu. Prvi kovanec v barvah prikazuje levinjo, ki čisti svojega mladička v travnati pokrajini. Polunčni kovanci imajo čistino 999/1000 in v premer merijo 36,60 milimetra. Maksimalna naklada je 6000 kosov, od tega bo samo 4500 srebrnikov naprodaj v skrbno izbrani embalaži.

Peta izdaja v seriji Avstralski opal prikazuje Tasmanskega hudiča. Prvi trije srebrniki v seriji so bili hitro razprodani, četrti srebrnik, ki prikazuje Pritlikavega oposuma, pa je kupcem še vedno na voljo. Enounčni srebrnik, čistine 99,9%, v sredini upodablja Tasmanskega hudiča. Na zunanji strani so vejice dreves in listje, polna luna in podoba ozvezdja Southern Cross. Maksimalna naklada je 8000 kosov. Srebrniki so naprodaj v šatulji, opremljeni z lučko, ki se prižge, ko je šatulja odprta, kar predstavlja lunino sijanje na nočno žival.

Leto 2014 je leto konja in v avstralski kovnici so ga obeležili tudi z izdajo 5 unčnega srebrnika. Zadnja stran prikazuje dva konja v značilni Kitajski pokrajini in kitajsko pismenko (ki pomeni konj) in napisom Year of the Horse. Kovanci imajo čistino 999/1000 in v premer merijo 65,60 milimetra. Maksimalna naklada je 5000 kosov.

Barvna verzija enounčnega srebrnika Avstralska koala 2014 prikazuje barvno podobo odrasle koale s šopkom kavčukovih listov. Napisi na srebrniku so “Australian Koala” (Avstralska koala) in “2014 1 oz 999 Silver”. Vsak kovanec je kupcem na voljo skupaj z ilustrirano kartico, naklada serije srebrnikov pa je neomejena.

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.