Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Endangered Species - Črni nosorog

Črni nosorog ali ozkousti nosorog je nosorog, ki živi v vzhodnih in osrednjih predelih Afrike vključno s Kenijo, Kamerunom, Južno Afriko, Namibijo in Zimbabvejem. Čeprav se imenuje črni, je dejansko bolj sivo-rjave barve. Ime so izbrali, da bi ga ločili od vrste beli nosorog. To zavaja, saj se vrsti ne razlikujeta po barvi. Beseda bel (angleško white) v besedi beli nosorog izhaja iz afrikanske besede za »wide« (širok) in ne od bele barve.

V začetku 20. stoletja je bil črni nosorog med najbolj razširjena vrsta nosoroga. Med leti 1970 in 1992 se je njihovo število zmanjšalo za 95%, predvsem zaradi lova in črnega trga, saj so njihovi rogovi dosegali visoke cene. Do leta 1993 jih je bilo v divjini še samo 2300. Na svetu trenutno živi približno 5000 črnih nosorogov.Črni nosorog, javanski nosorog in sumatranski nosorog so skrajno ogrožene, indijski nosorog pa prizadeta vrsta.

Kovanec z motivom črnega nosoroga je najnovejša izdaja v seriji Endangered Species (Ogrožene živali) kovnice New Zealand Mint. Na srebrniku je prikazan črni nosorog med pitjem vode, v ozadju pa je tipična afriška pokrajina. V vodi je odsev nosoroga (obrnjena slika zgornjega dela kovanca). Na drugi strani je Ian Rank-Broadleyeva podoba kraljice Elizabete II.

Srebrnik je zapakiran v škatlici, ki je izdelana v obliki transportnega boksa za živali. Poleg škatlice spada še zunanja embalaža in certifikat.

Nominala Kovina Masa Premer Kvaliteta Škatla-CoA Naklada
2 NZD Srebro 999/1000  31,10 gramov 40,70 mm Poliranec Da 2000

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.