Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Evolution of Life - Ammonite 2015

 

V letu 2007 je Coin Invest Trust predstavil prvi srebrnik za Nacionalno banko Mongolije. Kovanec je bil prvi v seriji Wildlife protection in je v letu 2010 tudi osvojil nagrado za kovanec leta. Serija je z vsakim kovancem pridobivala na prepoznavnosti in dobivala pohvale glede kvalitete in še bolj pomembno, designa.  
Sedaj so se odločili za izdajo nove, druge serije z imenom Evolution of life (evolucija življenja). Predstavljen je že bil prvi srebrnik v seriji z motivom amonita, ki je narejen v antique finish tehniki in je pozlačen z rdečim zlatom.
Amoniti so izumrla skupina morskih živali, in sicer podrazred Ammonoidea v razredu Cephalopoda (glavonožci), deblo Mollusca (mehkužci). So odlični fosilni kazalniki in pogosto omogočijo povezati plast, v kateri so najdeni, s specifičnimi geološkimi časovnimi obdobji. Najbližji sorodnik amonitov najverjetneje ni sodobni (po videzu podobni) Nautilus, temveč podrazred Coleoidea (hobotnica, ligenj in sipa). Njihove fosilne lupine imajo navadno obliko planispiral, nekatere pa so tudi polžasto zavite ali niso spiralne (»heteromorfi«). Po spiralni obliki so tudi dobili svoje ime, saj spominjajo na ovnove rogove. Plinij Starejši (umrl pri Pompejih leta 79 n. št.) jih je namreč imenoval ammonis cornua (»rogovi Amona«), sajo so egipčanskega boga Amona navadno upodabljali z ovnovimi rogovi. Ime rodov amonitov s pogosto konča s ceras, kar po grško (κέρας) pomeni »rog« (npr. Pleuroceras).
Masa 1 oz (31,10 gramov)
Čistina srebro 999/1000
Premer 38,61 mm
Nominala 500 Togrog 
Naklada 999
CoA/Škatlica DA/DA

 

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.