Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Čiščenje srebra

1. Srebro lahko očistite z blago milnico. Priporočljiva je uporaba tople vode z nežnim detergentom brez fosfatov. Pri čiščenju bodite pazljivi in pazite, da srebra ne poškodujete. Izogibajte se uporabi gumijastih rokavic, saj guma reagira s srebrom. Uporabite mehko krpo in ga po čiščenju obrišite z bombažno krpo. Uporabite nitrilne rokavice, saj le te ne vsebujejo žvepla, ki povzroča nastanek madežev na srebru. Po čiščenju srebro spolirajte. Posebej pripravljeni srebrni laki so najbolj varna izbira za poliranje srebra, vendar se pri poliranju strogo držite navodil proizvajalca.

2. Uporaba gospodinjskih izdelkov za čiščenje bolj dragocenih in redkih kosov. Ti izdelki navadno delujejo, vendar povzročajo škodo na srebru. Uporabite jih na lastno odgovornost. Najbolj pogosta izdelka za čiščenje srebra sta zobna pasta in soda. Uporaba zobne paste: nanesite jo na bombažno krpo in nežno pričnite z čiščenjem srebra. To počnite tako dolgo, dokler ne bo srebrnik cel očiščen. Na koncu srebrnik izperite pod mlačno vodo. Če opazite, da se pri drgnjenju pojavijo praske, takoj prenehajte in izperite pasto. Uporaba sode: soda je načeloma preveč abrazivna za čiščenje srebra. Uporabite jo izključno na lastno odgovornost.

3. Postavite srebro v sodo 7 – up (v Sloveniji se večinoma prodaja pijača Sprite, podobna sestava kot soda 7 - up). Kislina počisti umazanijo in pomaga, da se srebro zopet sveti, brez škode na srebru.

4. Pravilno shranjevanje srebra.  Poleg pogostega čiščenja je najboljši način za ohranitev srebra pravilno shranjevanje srebra. Prepričajte se, da je vsak kos popolnoma suh, preden ga shranite. Za srebrnike uporabite kapsule ali tube, ki jih nepredušno zaprite. Srebro ne sme biti nikoli shranjeno v stiku z gumo, nerjavečim jeklom ali barvami.

5. Privoščite svojemu srebro kopel. Na tržišču je mnogo praškov, ki očistijo srebro brez poškodb. Strokovnjaki odsvetujejo dolgo namakanje v teh kopelih, saj so polne potencialno nevarnih kemikalij in je zato potrebno strogo sledenje navodilom. Kopel lahko naredite tudi sami in je precej manj nevarna od industrijskih. Gre za elektrokemijsko kopel, zavedati pa se moramo, da lahko tudi ta kopel škoduje srebru, saj z starih kovancev (zaželena patina) le to odstrani. Celotna navodila za kopeli najdete na spletu.

 

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.