Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Latvija - Richard Wagner

Banka Latvije je izdala srebrnik z motivom Richarda Wagnerja ob njegovi 200-letnici rojstva. Richard Wagner je bil nemški operni skladatelj, ki se je rodil leta 1813 v Leipzigu. Znan je bil po svojem burnem ljubezenskem življenju, naperjenosti proti Judom in pomanjkanju denarja, zato se je pogosto selil. Tako je služboval v Magdeburgu, Konigsbergu, Rigi, Parizu, Dresdnu, Zurichu, Munchnu, nato pa so se mu leta 1876 izpolnile življenje sanje, saj je odprl lastno operno hišo v Bayreuthu. Umrl je leta 1883 po krajši bolezni v Benetkah.

V Rigi je bil direktor operne hiše od avgusta 1837 do junija 1839, ko je moral zaradi finančnih težav zapustiti Latvijo. V tem času naj bi dobil navdih za opero Leteči Holandec. Na srebrniku je tako predstavljena ladja Leteči Holandec, ki pljuje po razburkanem morju. Na drugi strani je skladateljev portret s podpisom in napisom Riga 1837-1839. 

Vsak srebrnik tehta 22 gramov in vsebuje 92,5% srebra. Premer kovanca je 35 mm, naklada pa je omejena na 5000 kosov. Srebrnik je možno kupiti v poslovalnicah Banke Latvije, cena je približno 42 €. Srebrnik je možno naročiti tudi pri drugih prodajalcih.

  

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.