Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

2013 Southern Sky Pavo $5

Royal Australian Mint je izdala drug srebrnik v seriji Južno nebo. Na kovancih so barvno upodobljena ozvezdja, ki so vidna na južni polobli.

Najnovejši izdan srebrnik v seriji upodablja ozvezdje Pavo, ki ga je prvič opisal nizozemski astronom Petrus Plancius. Pavo je najbolje viden na jugu avgusta. Pavo je latinski izraz za pava. 

Ozvezdje je naslikano na vbočeni površini zadnje strani kovanca, mavrično modro-zeleno ozadje ozvezdja pa ponazarja nočno nebo. Nebo obdaja podoba kompasa, ki nam pove navigacijske oznake in koordinate, na katerih lahko opazujemo ozvezdje Pavo.

Na izbočeni sprednji strani kovanca je Ian Rank-Broadleyeva podoba kraljice Elizabete II, skupaj s nominalno vrednostjo kovanca in datumom izdaje.

Vsak kovanec tehta 1 unčo in ima čistino 99.99%, njegov premer pa meri 39.62 mm.

Kovanec v obliki kupole je pritegnil pozornost številnih zbiratelje, še posebej v luči prihajajoče spominske serije kovancev United States Mint posvečene nacionalni košarkarski reprezentanci Hall of Fame. Na kongresu so uradno določili, da bodo vsi kovanci v prej omenjeni seriji konkavne oziroma konveksne oblike, kar ponazarja košarko. 

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.