Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Koliko je vredna serijska številka?

Rolica kovancev Penny Roll kanadske kovnice Royal Canadian Mint s serijsko številko 20000/20000 je bil prodana na eBayu za neverjetnih 6600 dolarjev. V istem času se je cena Penny Roll gibala med 30 in 35 $. 

Z vključevanjem serijskih številk na certifikate so kovnice dosegle, da ima vsak srebrnik svojo unikatno identiteto, vendar serijska številka ni neposredno povezana s proizvodnjo kovanca, iz primera Penny Roll, pa je razvidno, da nekateri ljudje serijski številki pripisujejo velik pomen.

Nekatere serijske številke pa so tako posebne, da so zbiratelji pozorni na njih. Med takšne spadajo prva številka, ali zelo nizka serijska številka, zadnja številka ali zelo visoka številka in številke s ponavljajočimi se števkami (#8888) ali z zaporednimi števkami (#1234).

Vendar za visoko ceno ne zadostuje samo primerna serijska številka, temveč pomembno vlogo igra kovanec sam. Popularnejši srebrniki, s posebnimi serijskimi številkami imajo v povprečju višjo ceno. Prav tako srebrniki z večjo naklado dosežejo višjo ceno, za primer: 1/100 se zdi manj pomembneje kot 1/10000.

Poslovilni Penny Roll s serijsko številko 20000/20000 je dosegel visoko ceno zaradi posebne serijske številke, zaradi popularnosti kovanca samega in zaradi visoke naklade. Do kakšnih cen pa privedejo posebne serijske številke v drugačnih okoliščinah?

Še eden izmed primerov je eBay licitacija za Purple Coneflower z modrim metuljem iz beneškega stekla s serijsko številko 00001/10000. Srebrnik je dosegel ceno $534, med tem ko se tipična cena giblje med 180 in 210 dolarji. Premija se sicer v primerjavi s Penny Roll ne zdi pretirano velika. 

Še nekaj linkov do aktivnih licitacij:

Farewell to the penny 

Evolution of the penny 

 

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.