Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Arrival: Ireland’s 2013 John F. Kennedy

Centralna banka Irske je ob 50. obletnici obiska Johna Kennedyja Irske leta 1963 izdala srebrnik in zlatnik. 

Srebrnik je oblikoval Tom Fitzgerald, njegovo podobo Johna Kennedyja so navdihnile znamenite fotografije predsednika. Rezultat je portret, ki je enako natančen in izpopolnjen tako na večjih srebrnikih, kot manjših zlatnikih. Njegova podoba na srebrniku je sveža, zdi se bolj razburljiva in inspiracijska. Oblikovalec srebrnika je pojasnil, da se zdi predsednik Kennedy na veliko fotografijah zazrt v nebo, torej v prihodnost.

Napis na sprednji strani srebrnika na zunanjem kotu je “50th Anniversary of John F. Kennedy’s Visit to Ireland 1963-2013″ in 10 EURO.

Na zadnji strani srebrnika je upodobljena značilna Irska harfa, skupaj z napisoma “EIRE” in “2013″. Nominalna vrednost srebrnika je 10 evrov, tehta 28.28 grama in ima čistino .925, v premer pa meri 38,61 mm. Naklada srebrnikov posamezno je 15.000, skupaj z zlatnikom pa 10.000.

Set dveh kovancev: srebrnika in zlatnika, je prodajan v šatulji z zunanjo škatlo. Oštevilčeni certifikat avtentičnosti vključuje tudi fotografijo predsednika, fotografijo njegovega obiska na Irskem poleti 1963 in kratko zgodbo njegovega obiska.

 

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.