Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Green Turtle & Willandra Lakes

The Perth Mint je predstavil dve novosti, nov srebrnik iz serije Endagered and Extinct (Ogroženi in izumrli) in srebrnik Willandra Lakes - Sydney ANDA Coin Show Special. 

Zelena želva je četrti motiv v seriji Endagered and Extinct, kjer so do sedaj izšli Tasmanski tiger, Tasmanski dolgorepi orel in Tasmanski vrag.

Zelena želva je dobila ime po barvi svoje kože in spada med večje morske želve, saj lahko v dolžino zraste tudi do 1,5 metra in tehta do 320 kilogramov. Ogrožena je predvsem na Baliju, saj v namene človeškega prehranjevanja preprodajajo in ubijajo želve pod krinko "tradicionalnih in verskih namenov".

Med leti 1970 in 1990 je bil Bali poznan predvsem po tihotapljenju morskih želv, na leto so jih ubili 27000. Leta 1999 je indonezijska vlada prepovedala loviti, posedovati ali prehranjevati se z zeleno želvo. Kljub temu, ostajajo želve na črnem trgu, kjer z njimi v enem letu zaslužijo okoli milijon dolarjev. V zakonu je ostala luknja, ki dovoljuje lovcem, da na leto ulovijo 5000 zelenih želv. V praksi to pomeni, da omejitve ni, saj števila ulovov nikoli ne preverjajo. Kljub temu, da so luknjo v zakonu odpravili, so prebivalci Balija ubili največ ogroženih želv na svetu. Vrsta zelenih želv sedaj izumira. Ljudje lovijo želve z mrežami, zaradi njihovega mesa, oklepa, usnja in njihovih jajc. Na Baliju imajo prebivalci radi le meso zelene želve, kljub temu, da na tem območju živi še pet vrst. Zelena želva lahko tehta do 200 kilogramov, meri pa lahko en meter v dolžino. Glede na agencijo za divje živali, letno v indonezijskih in avstralskih vodah pobijejo 100.000 zelenih želv. Kljub temu, da je vrsta skoraj povsod po svetu zaščitena, na Baliju predstavlja zaslužek. Agenciji ProFauna's in SOS Sea Turtles' sta začeli kampanjo, ki opozarja ljudi na problem.

Srebrnik tako kot predhodniki vsebuje 1 oz srebra čistine 999/1000, naklada kovanca pa je 5000. Nominala srebrnika je 1 avstralski dolar in je zakonito plačilno sredstvo na otoku Tuvalu.

Srebrnik Willandra Lakes - Sydney ANDA Coin Show Special je posvečen jezerom Willandra, skupini fosilnih izsušenih jezer in peščenih nasipov, ki pokrivajo 2.400 km² na jugozahodu avstralske pokrajine New South Wales. 

To področje ima ogromno geološko in kulturno vrednost, saj so se tu naselili Aborigini že pred 50000 leti, zaradi naravnih razmer so se ostanki precej dobro ohranili, in zato spada med Unescovo kulturno dediščino. 

Srebrnik vsebuje 1 unčo srebra čistine 999/1000 in ima naklado 2500 kovancev.

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.