Novice na FBKovanje srebrnikov

Zadnje novice

Austria Piece By Piece – Vorarlberg 10 Euro Silver Coin

Avstrijska kovnica je pred kratkim predstavila novost v seriji Austria Piece By Piece, ki je posvečena devetim zveznim deželam Avstrije. 

Zadnjo stran srebrnikov so oblikovali otroci, ki živijo v eni od dežel, na sprednji strani pa je UNESCOVA Svetovna dediščina v posamezni deželi. 

Načrtovano je, da bosta v seriji izšla letno dva srebrnika, skupno pa bo serija vsebovala 10 kovancev. Prvih devet bo posvečenih deželam, zadnji pa državi kot celoti.

Tretji kovanec je posvečen najzahodnejši deželi, ki leži ob Avstrijski meji z Nemčijo, Švico in Lihtenštajnom: Vorarlberg. 

Kljub temu, da je dežela Vorarlberg druga najmanjša dežela in dežela z drugim najmanjšim številom prebivalstva, je po priljubljenosti uvrščena na drugo mesto. 

Dežela leži ob jezeru Constance, ki je eno največjih Srednjeevropskih jezer in upodobljeno tudi na kovancu. 

Sprednjo stran je oblikoval Thomas Pesendorfer. Upodobil je žensko, ki ima na glavi 'Bodensee-Radhaube', okroglo perjanico, katere izdelava se je prenašala iz roda v rod in za UNESCO pomeni izjemno pomembno kulturno dediščino. V ozadju je pogled na jezero Constance in Cerkev Svetega Martina v Bergenzu.

Na zadnji strani srebrnika je dizajn zmagovalke natečaja Alisse De Mori. Upodobila je številne elemente, ki so povezani s deželo: jezero Constance. cerkev Svetega Martina, gorovje Pfänder z gondolo, kravo in traktor. 

Vorarlberg 10-evrski srebrnik ima čistino 92.5% in tehta 17.30 grama, v premer pa meri 32 mm. Napovedan datum izdaje je 16. oktober 2013.

Za oddajo komentarjev se prosimo prijavite.