O srebru

Srebro (latinsko argentum) je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol Ag. Ag je izpeljanka iz latinske besede Argentum. Ta mehka bela bleščeča se prehodna kovina ima od vseh kovin najvišjo električno in toplotno prevodnost. Pojavlja se v mineralih in v prosti obliki. Srebro se uporablja za izdelavo kovancev,nakita, jedilnega pribora in v fotografiji.


Srebro je zelo upogljivo in ga je enostavno obdelovati (dasi malce težje od zlata). Je univalentna žlahtna kovina s bleščečim se belim kovinskim leskom, ki ga je moč zelo lepo pološčiti. Od vseh kovin najbolje prevaja elektriko, celo bolje od bakra, vendar višja cena preprečuje, da bi v električnih napeljavah na široko nadomestil baker.


Čisto srebro ima tudi najvišjo toplotno prevodnost, najbolj belo barvo, najvišjo optično odbojnost (čeprav slabo odbija ultravijolično svetlobo), in najnižji kontaktni toplotni upor od vseh kovin. Srebrovi halidi so fotosenzitivni in imajo izjemen svetlobni učinek. Ta kovina je stabilna na čistem zraku in vodi, vendar potemni, če je izpostavljena ozonu,vodikovemu sulfidu, ali zraku z vsebnostjo žvepla. Najpogostejši oksidacijski stanji srebra sta +1 in +2.


Srebro je znano kot investicija, ki je imelo v preteklih letih največji donos. Znano je, da so zaloge srebra iz leto v leto manjše, posledično povpraševanje presega ponudbo. Tako kot vsaka investicija, ima tudi srebro določeno stopnjo tveganja. Vseeno pa je tveganje veliko manjše kot pri papirnatem denarju in borznih poslih, saj je srebro kot plačilno sredstvo v uporabi že več kot 2000 let.